Coltau – scurta istorie

Prima atestare scrisa a asezarii se dateaza din 1405, cu denumirea de Kolcho, din 1414 sciindu-se Koltho.

Denumirea deriva din cuvantul ‘koho-cuptor’, zona fiind locuita de carbunari. Acest lucru se demonstreaza prin existenta gropilor cu urme de carbune, existente si la ora actuala in hotarul satului. Din anul 1549, satul apartine domeniului Chioarului, in 1553 fiind mosia familie Dragffy. Tot in acest an se construieste prima biserica reformata, care in 1658 va fi mistuita de flacari intr-un incendiu.

In 1662 Teleki Mihaly este numit capitanul cetatii Chioarului, punind baza averii in aceste locuri. Intr-un document din 1763 se vorbeste de construirea noii biserici, din piatra, la inceputul secolului XVIII.

 In anul 1970 se construieste noul camin cultural, incepe modernizarea drumurilor si soselelor. In 1998 este dezvelit grupul statuar Petofi Sándor – Szendrey Júlia, in parcul castelului , opera sculptorului Pogány Gábor Beno.In 1999 se ridica monumentul celor disparuti in cele doua razboaie mondiale, iar in 2000 se da in folosinta cladirea multifunctionala a bisericii reformate. Tot in ultimul deceniu al secolului trecut se termina reteaua de gaz metan, telefonia si televiziunea in cablu.

In prezent Coltau este vizitat de mii de turisiti anual. Sunt foarte multi care vin pentru a vizita Castelul Teleki, sunt si mai multi care doresc sa aiba parte de agroturism, sa viziteze frumusetile Maramuresului.

Pentru cazare, agroturism si circuite turistice in Maramures va rugam sa ne contactati!